X

תוכן עניינים

פרק
3

צעד שני: מקצועות ותפקידים

מבט על מבנה המקצועות בהייטק
מאיר פרומר
מנהל פרוייקטים במיזם הלאומי לשילוב חרדים בהייטק
אילו מקצועות קיימים בעולם הייטק? אני ממש רוצה לעבוד בהייטק אבל לא יודע באיזה תפקיד, זה כמו סינית בשבילי.
כל כך נכון! בתעשייה יש המון תפקידים, חלקם שייכים לעולם התכנות וכתיבת קוד וחלקם שונים לחלוטין. למשל,  תפקידים חברתיים, דיגיטליים, שיווקיים ועוד. 

נכיר עכשיו דוגמאות לתפקידים בולטים בתעשייה, טכנולוגיים ולא טכנולוגיים. שימו לב, אלו רק דוגמאות, כדאי להכיר וללמוד על תפקידים נוספים מהקישורים בסוף הפרק.

תפקידים טכנולוגים בהייטק

הנה סרטון קצר בנושא:

פיתוח תוכנה

מפתח תוכנה (או מתכנת) הוא שם כללי לעובד הייטק שלוקח חלק בפיתוח של תוכנה, אתר אינטרנט או אפליקציה (יישום) באמצעות כתיבת קוד באחת משפות התכנות הקיימות (לדוגמא, C#, SQL, Python, JavaScript, C++ ,Angular. js., React. js). מפתחי תוכנה מתחלקים לכמה קבוצות שונות בהתאם להתמחות שלהם. הנה כמה דוגמאות לתפקידים נפוצים בשוק.

סוגי תפקידים

פיתוח בצד הלקוח  (Front End Development)

דפדפן אינטרנט (Internet browser) הוא הכלי המאפשר לנו לגלוש באינטרנט. דוגמאות לדפדפנים הם Chrome, Firefox, Internet Explorer ו- Safari. כל מה שמופיע לפנינו על המסך כאשר אנחנו פותחים דף אינטרנט מסוים במחשב מופיע בתוך הדפדפן. תפקידו של איש הפרונטאנד -FrontEnd הוא לכתוב את הקוד שייצר את העמוד שאנחנו רואים כאשר אנחנו גולשים באתר. כלומר - מפתח הפרונטנד אחראי לכתוב קוד (בשפות ייעודיות) שאותו הדפדפן יציג לנו כעמוד אינטרנט. מפתח הפרונטאנד - FrontEnd עובד בצמוד ל-"מסמך דרישות" המפרט את האופן המדויק שהלקוח או החברה בחרו להציג את העמוד ובהתחשב בשוני הקיים בין דפדפנים שונים ומסכים שונים עליו לדאוג שהמשתמשים יחוו את הממשק בצורה הטובה ביותר הן מבחינה חזותית-עיצובית והן מבחינת נגישות והתאמה לכל מכשיר (שהוגדר בדרישות ככזה שצריך להתאים) או דפדפן בצורה חלקה וסבירה. 

פיתוח צד שרת (Back end Development)

אתרי אינטרנט לדוגמא בנויים מ"שרת" (כ"משתמשים" באינטרנט, אנחנו לא "רואים" אותו) שהוא מאחסן את הנתונים השונים, ומהאתר עצמו (מה שאנחנו רואים על המסך).

מפתחי BackEnd כותבים קוד שאחראי לניהול ותפעול השרתים. לדוגמה - כאשר משתמש לוחץ על כפתור באתר בסיום מילוי עמוד הרשמה, נוצרת בקשה ל"שרת" לשמור את המשתמש כחבר באתר. השרת מחליט האם הפרטים שהכניס המשתמש "חוקיים" מבחינת ההגדרות של המערכת. אם הפרטים אינם "חוקיים", השרת מודיע על כך לאתר. אם הם "חוקיים", השרת שומר את המידע במערכת ה"דאטה" - מידע פנימי ו"רושם את המשתמש". בסיום תהליך ההרשמה השרת ישלח לאתר הודעה על כך שההרשמה בוצעה בהצלחה, וזו תוצג למשתמש ע"י האתר.

לעיתים השרת מבצע פעולה כלשהי במאגר הנתונים לצרכי החברה בלי לבצע אינטראקציה עם המשתמש (לדוגמה אם לחברה חשוב לדעת כמה פעמים המשתמש נכנס ושהה בעמוד מסויים, השרת יכול לחשב תשובה לשאלה זו בהתבסס על המידע במערכת המידע).

לסיכום: מפתח ה"באקאנד" אחראי לפיתוח השרת, אשר מעבד ומחזיר את המידע המתאים למשתמש בהתאם לצורך שלו. מעבר לפיתוח עצמו, עבודתו השוטפת של מפתח ה"בקאנד" כוללת גם בדיקה של התוכנה שכתב איתור ותיקון באגים (תקלות או התנהגות בלתי צפויה של התוכנה) על מנת שהתוכנה תעבוד בצורה חלקה ומהירה. 

מפתחי Full Stack

מפתחי Full Stack הם סוג של מתכנתי כלאים -  "הכול כלול". עליהם להתמצא גם בצד לקוח וגם בצד שרת, ו"לגשר בין העולמות" הללו. פיתוח Full Stack הוא בעצם שילוב בין פיתוח צד שרת לפיתוח צד לקוח והעוסקים בו מתמחים בשתי המיומנויות הנדרשות לפיתוח יישומים במסגרת כלי תכנות שנועדו לכך.

בדרך כלל מפתחי פולסטאק בעלי נטייה לאחד הצדדים - צד לקוח או צד שרת, ובצד זה הם יהיו יותר מיומנים. לפעמים, אם יש מורכבות רבה באחד הצדדים, יהיו בצוות גם מתכנתי צד לקוח או צד שרת שיעסקו באיזורים הללו במערכת. 

למי מתאים כל תפקיד?

למרות הייחודיות של כל אחד מהתחומים המתוארים, ישנם כישורים מיוחדים שנדרשים לעולם הפיתוח באופן כללי ולכל תחום באופן פרטי. מבחינה קוגניטיבית, הכישורים החשובים הם חשיבה לוגית, חשיבה אנליטית, כמו גם יכולת לאתר ולפתרון בעיות. למרות החיבור הטבעי שנהוג לעשות בין התחום לבין יכולת מתמטית, יכולת זו פחות נדרשת באופן ישיר אך מאחר והמבנים שמהם מורכבות מערכות הקוד הם בעלי אוריינטציה מתמטית מובהקת ההנחה היא שצד מתמטי חזק מהווה פקטור חשוב להנאה והצלחה בתחום. 

בנוסף לאלו, בתחום כה דינמי, מגוון ומתפתח תדיר, נדרשות יכולת למידה עצמית גבוהה ותפיסה מהירה, סדר, משמעת עצמית והתמצאות דיגיטלית (בלשון העם "חוש" והתמצאות טכנולוגית פרקטית כלומר היכולת לחפש את התשובה לשאלה או הפתרון לבעיה תוך ניסוי וטעייה במערכות דיגיטליות). 

כמו כן, גם לאדם בעל יכולות קוגניטיביות מעולות ישנן תכונות אופי החשובות לעבודה בתחום שכזה.  למשל - גמישות מחשבתית, סקרנות ויכולת ניהול משימות במקביל, לצד יכולת עבודה בצוות תכונות שמאפשרות להצליח לאורך זמן.

איך מגיעים לתחום? 

ההכשרה המקיפה ביותר ואשר מהווה את המפתחהמרכזי לכניסה למרבית החברות היא כמובן תואר אקדמי במדעי המחשב/ הנדסת תוכנה. משך לימודי התואר הוא בדרך כלל בין שלוש לארבע שנים וקיימות מגוון אוניברסיטאות ומכללות ברחבי הארץ שניתן ללמוד במסגרתן. תואר במדעי המחשב מקנה הן ידע תיאורטי מקיף והן ידע מעשי (כמו למשל שפות תכנות). בסופו, ואפילו רצוי במהלכו, ניתן להשתלב במגוון תחומי פיתוח בחברות הייטק (במהלך הלימודים קיימים תקנים מיוחדים שהם תקני סטודנט המותאמים לצרכי הסטודנטים ומאפשרים למידה וצבירת ניסיון בעבודה בשכר במקביל ללימודים). תואר מאוניברסיטה נחשב יותר בקרב מעסיקים רבים (פירוט נוסף על לימודים בתחום תמצאו בפרקים הבאים) ועל אף שכיום קיימת יותר פתיחות וישנן חברות שלא מחייבות בהכרח לימודי תואר כתנאי לכניסה לעבודה. עדיין, לבוגרי תואר יש מעמד גבוה יותר בשרשרת מחפשי העבודה וודאי לאלה שצברו ניסיון במשרות סטודנט. 

אפשרות נוספת היא ללמוד "הנדסאי תוכנה".  הלימודים ללא מכינה לזקוקים לה הוא כשנתיים.  לימודי דיפלומה של הנדסאי תוכנה מקנים ידע רחב יחסית בתחום התוכנה, אך אינו מכיל ידע תיאורטי מקיף או מרחיב דעת כמו בלימודי תואר. בסיום לימודים אלו בהצלחה ניתן כמובן להשתלב גם בתפקידי פיתוח שונים, אך יתכן, שאלו יהיו אלו תפקידים "בסיסיים" יותר מאלה שמשיגים בוגרי תואר, הן מבחינת האתגר והן מבחינת השכר. חשוב לציין כי בוגרי דיפלומת הנדסאי יכולים לאחר סיומם להשלים את לימודיהם לתואר ראשון במדעי המחשב, וזאת בכפוף להשלמת החומר ועריכת מבחני האוניברסיטה שיקנו להם "נקודות זכות" לתואר. 

חלופה ללימודי תואר או הנדסאי היא הכשרה ספציפית בתחום הפיתוח, כמו למשל קורסים המלמדים שפות תכנות מסוימות, או פיתוח Back/Front End. הכשרות אלו לרוב אורכות כמה חודשים עד שנה ומאפשרות באופן תיאורטי להשתלב באותם תחומים ספציפיים, אך חשוב להדגיש ולציין כי לרוב כניסה לתפקידי עבודה באמצעות קורס כזה עלולה להיות קשה מאד מאחר ושוק העבודה נותן עדיפות לבוגרי תארים, בעיקר בחברות המובילות. מה שכן, אנשים שיש להם ניסיון בתחומים אחרים למשל (למשל ניסיון בביטוח בבנק וכדו') יכולים למצוא יותר בקלות עבודה בתנאי שיסיימו את הקורס בהצטיינות וישלטו היטב בחומר הלימודי ואז אפשר להתחיל בתפקיד התחלתי, ללמוד ולהתנסות "תוך כדי תנועה" ולהתקדם במסגרת העבודה. אפשרות נוספת להשתלב בעולם הפיתוח היא דרך יחידות טכנולוגיות בצבא והיא דרך אפילו מומלצת יותר מאחר והיא מקנה ניסיון משמעותי,  וניסיון חשוב מאוד בתחומי ההייטק. הכנו לכם בפרק הבא מיפוי רחב יותר על כלל מסלולי ההכשרה להייטק.

שימו לב לנקודה חשובה וקריטית. מקומות לימוד יבטיחו לכם כמעט תמיד השמה בעבודה או החזר כספי וכדו'. לצערכם, מאחר והם לא המעסיק, אין על מה לבסס את אותה הבטחה. על מנת למנוע עוגמת נפש לאחר השקעה כספית ומשאבי זמן.

באופן כללי חשוב לציין שהמידע המופיע במדריך זה נועד להעשרת ידע טכני ומקצועי, אך  תמיד בטרם קבלת החלטה על לימודים כלשהם מומלץ מאד לכל אחד לברר היטב אצל מכרים שהתנסו בעצמם בפלטפורמות השונות שכן הניסיון האישי של רבים מלמד על היתכנות של פערים בין ההבטחות והתצורה הנלמדת של מקומות הלימוד למה שקורה בפועל.

איפה עובדים?

סביבות העבודה בתחום הן מגוונות. ניתן לעבוד כמפתח בחברות הייטק, חברות שאינן בתחום ההייטק אבל מעסיקות מתכנתים וביניהן משרדי ממשלה שונים, חברות הזנק (סטארט־אפ)‏ ועוד. לכל סביבת עבודה מאפיינים ייחודיים כמו רמת השכר, אופק הקידום והיקף המשרה.

איך נראה יום עבודה קלאסי?

כתיבת קוד כמובן, ישיבות צוות לתכנון ועדכון מצב המוצר, התייעצות עם חברי הצוות, תקשורת במיילים, בשיחות וידאו ופנים־מול־פנים עם בעלי תפקידים שונים בארגון ולעיתים גם עם לקוחות ועדכון קוד, גרסה או תוכנה בהתאם למשוב ובדיקות. הנה גם סרטון שמסביר לכם עוד בנושא:

כמה מרוויחים?

נתוני השכר המוצגים במדריך הינם כלליים ויש לקחת בחשבון את הבדלי השכר בין רמות השכלה שונות (למשל האם יש תואר אקדמי במדעי המחשב או לא.) וכן שרמות השכר הגבוהות הינם לאנשי בעלי ניסיון משמעותי בתחום.

הטווח רחב מאוד ונע בין 10,000 ל־40,000 ש"ח, כתלות בתחום העיסוק הספציפי, בוותק וברמות הידע והניסיון. כמובן שיתכנו שינויים, והסכומים המצויינים הם כדי לסבר את האוזן ובבחינת "סדר גודל" של שכר. מומלץ לקרוא על נתוני השכר בישראל שפורסמו כאן.

הנה גם סרטון שמסביר לכם עוד בנושא

לקריאה נוספת:

בדיקת תוכנה (QA–Quality Assurance)

בדיקת תוכנה היא תהליך שנועד לבדוק ולהעריך את איכות התוכנה והעמידה שלה בדרישות שהוצבו לה על ידי הלקוח\החברה לפני היציאה לשוק. למעשה התרגום המילולי של Quality Assurance היא  הבטחת איכות' כלומר להבטיח את איכותו של המוצר. בודקי התוכנה מבררים עד כמה המוצר תואם לדרישות הלקוח, מתפקד כמצופה ונטול תקלות קצה. הבדיקות מהוות חלק אינטגרלי בתהליך הפיתוח וניתן לומר שהם החלק הגדול והמרכזי "במחזור הפיתוח של תוכנה". תהליך הבדיקה כולל התערבות כבר משלב אפיון התוכנה (כתיבת הדרישות על ידי הלקוח) ועד לבדיקה האחרונה באתר הלקוח לאחר מסירת התוכנה ללקוח. במסגרת העבודה הבודקים אחראים גם על זיהוי בעיות קיימות או בעיות פוטנציאליות העלולות לצוץ בתוכנה, ולספק מידע רב ומדויק ככל שניתן על התוכנה\הגירסה על מנת שמנהל המוצר יוכל לקבל החלטות נכונות בנוגע לתוצר שהצוותים שלו פיתחו או יפתחו בעתיד.

באחריותם של בודקי התוכנה היא לקשר את הבעיות לגורמי העניין הרלוונטיים: מפתחים, מנהלי מוצר, מנהלי פרויקטים, מעצבים ולדאוג לכך שהתקלה שמצאו תתוקן או לחילופין לגבות אותה באמצעות תיעודה ובהתאם להחלטת ראש צוות. למעשה, כמעט כל חברת הייטק זקוקה לאנשי QA כדי לוודא את תקינות המוצר שהיא מפתחת.

ענף בדיקות התוכנה מתחלק לשלושה:

QA ידני

(בקרת איכות) והמשמעות בפועל היא בדיוק זו: בדיקת איכות המוצר לפני שהוא יוצא לשוק. במקרה שלנו זו יכולה להיות תוכנה, אפליקציה, אתר אינטרנט או כל יישום אחר.

QA בכלים אוטומטים

ישנן בדיקות שלא ניתן לבצע פיזית או שאינן כלכליות בביצוע ידני. למשל, כשכותבים אתר אינטרנט, המפתחים שלו רוצים לוודא כמה גולשים יכולים לגלוש באתר מבלי לגרום לו לקרוס. מכיוון שישנם אתרים המיועדים לעשרות אלפי כניסות בו־זמנית, צריך "לזייף" עשרות אלפי כניסות ברגע נתון, ולשם כך, בודקי תוכנה מריצים בדיקה אוטומטית, שמדמה כניסות מרובות עד שמגיעים לקריסה (בדיקת עומסים). 

פיתוח בדיקות אוטומטיות - אוטומציה

מי שמפתח את כלי הבדיקה האוטומטיים הללו נקרא מפתח אוטומציה. בתפקיד זה, נדרשות יכולות תכנות ולרוב מבצעים אותו בוגרי תואר במדעי המחשב או אנשים עם רקע בקוד למשל אחרי קורס תכנות ושיש להם ניסיון בבדיקות ידניות, מהנדסים או בעלי רקע תכנותי אחר המתאים לעולם הבדיקות או לידע על התוכנה הספציפית. חשוב לציין כי תחום ההייטק הולך יותר ויותר לכיוון אוטומציה על חשבון בדיקות תוכנה ידניות. 

איך מגיעים לתחום?

עבודה בבדיקות תוכנה נחשבת לשער כניסה לעולם ההייטק עבור רבים. זאת משום שבמקרים רבים הידע המצופה ממי שמחפשים עבודה ב־QA, הוא פחות משמעותי מהידע המצופה מאנשים שמתעסקים בפיתוח תוכנה. לכן, במקרים מסוימים חברות מפרסמות שהן מחפשות עובדי QA ללא ניסיון, ומאפשרות הכשרה תוך כדי עבודה. עם זאת בדר"כ, העובדים בתחום מגיעים לאחר הכשרה מקצועית. גם בוגרי תואר הנדסאי שמחפשים דריסת רגל בעולם ההייטק יכולים להשתלב בחברה מתפקיד זה. על מנת להיות מפתח אוטומציה, כאמור, נדרש ידע משמעותי בתכנות, ולרוב מגיעים אל התפקיד לאחר תואר במדעי המחשב או הנדסת תוכנה, או בעלי רקע תכנותי אחר.

משכורות המקצועות של הבודקים לרוב נמוכות יותר מאשר של מפתחי תוכנה אם כי ייתכנו מקרים שבהם השכר יהיה דומה בעיקר בתחום האוטומציה.

למי זה מתאים?

תקשורת בינאישית טובה, סדר ואחריות אישית הם מהכישורים החשובים ביותר הנדרשים מבודקי תוכנה. במסגרת תפקידם עליהם לתאר באופן תכליתי אך נעים את עבודת הבדיקות שלהם לאנשים שונים: מפתחים, מעצבים, מנהלי מוצר, מנהלי פרויקטים, בודקי תוכנה אחרים והנהלה כללית. בפרט, עליהם להסב את תשומת ליבם של מפתחים לבאגים בתוכנה לחוסר התאמה לדרישות ולטעויות שביצעו, מה שדורש תקשורת רגישה ומכבדת. בנוסף, יסודיות, דקדקנות וערנות לפרטים נצרכות גם הן, על מנת לסקור את התוכנה באופן מקיף ועמוק ולאתר את הטעויות ולו הזעירות ביותר.

איפה  עובדים?

כמעט כל חברה העוסקת בפיתוח תוכנה זקוקה לבודקי תוכנה: חברות הייטק, חברות הזנק (סטארט־אפ), משרדי ממשלה, חברות מיקור חוץ ושירותים, קופות חולים, בנקים ואף בעבודה עצמאית או כפרילנסרים.

איך נראה יום עבודה קלאסי?

לרוב, מתחילים בודקי תוכנה את יום העבודה בקריאת מיילים ועדכונים לגבי הפרויקט כמו למשל באגים שתוקנו או יכולות חדשות שנכנסו למוצר שנמצא בפיתוח. ולאחר מכן ניגשים לבדיקת מערכות ובאגים.  מעת לעת, בודקי התוכנה כותבים תסריטי בדיקות חדשים (הכוללים את סדר הפעולות של מהלך הבדיקה) או מעדכנים תסריטים קודמים שהם כתבו כמו כן בחברות רבות בודקי התוכנה אחראים על סגירת גרסאות ועריכת התיעוד (דוקומנטציה) של הגירסה או התוכנה. הנה גם סרטון בנושא:

כמה מרוויחים?

נתוני השכר המוצגים במדריך הינם כלליים ויש לקחת בחשבון את הבדלי השכר בין רמות השכלה שונות (למשל האם יש תואר אקדמי במדעי המחשב או לא.) וכן שרמות השכר הגבוהות הינם לאנשי בעלי ניסיון משמעותי בתחום.

שכר התחלתי של בודק תוכנה בהעסקה  ישירה הוא כ- 10,000 ש"ח ועולה משמעותית עם השנים בחברות מיקור חוץ המספקות שירותים חיצוניים לחברות גדולות השכר לפעמים נמוך יותר ודאי בתחילת הדרך המקצועית. 

מפתח אוטומציה לרוב מתחיל ב־10,000 ש"ח  

ראש צוות מפתחי אוטומציה יכול להגיע לשכר של 33,000 ש"ח.

כאמור חשוב להדגיש שוב שהסכומים המתוארים נועדו לספק תובנה של סדר הגודל של השכר אך כמובן שיתכנו שינויים בהתאם לסוג החברה, מיקומה הגיאוגרפי ומסגרת עיסוקה.

לקריאה נוספת

אבטחת מידע וסייבר

בעידן בו גוברים איומי סייבר ומתבצעות מתקפות רבות על שרתים ופריצה לחשבונות, עולה הצורך באנשי אבטחת מידע האחראים על ניהול מערך אבטחת המידע של הארגון. עבודתו של איש אבטחת המידע והסייבר משלבת התמודדות עם התקפות בזמן אמת של האקרים, זיהוי תוכנות זדוניות וחקירת אירועי פרצת אבטחה. זאת לצד הגנה הכוללת תכנון והתקנה של מערכות אבטחת המידע של הארגון, אבטחה של מערכות החומרה והתוכנה, תחזוקה שוטפת וטכניקות גיבוי שונות של מידע. 

תחום הסייבר הוא רחב מאוד ואנחנו מביאים כאן פסקה קצרה בנושא ולינק למדריך מעמיק וייעודי – 100 ימים לקריירה בסייבר -  שמקיף את הנושא בהיבטי תפקיד, מסלולי לימוד כלים ללמידה עצמית ועוד. למדריך המלא בסייבר לחצו כאן

למי זה מתאים?

הכישורים הנדרשים לתפקיד אבטחת מידע וסייבר כוללים: אוריינטציה טכנולוגית, המשלבת הבנה וסקרנות לטכנולוגיות חדשות. יסודיות, שימת לב לפרטים ,יכולת ראייה עתידית והסקת מסקנות.

איך נראה יום עבודה קלאסי?

בתפקיד זה קיים שילוב בין עבודה אישית כגון: טיפול בתקלות, תחזוקה שוטפת של מערכות אבטחת המידע וכתיבת דו"ח אבטחה ותחקור לאחר ניסיון חדירה, לבין עבודה צוותית - מענה שוטף במיילים, ישיבות צוות וישיבות בשדרת הניהול.

איך מגיעים לתחום?

ניסיון צבאי בתחום אבטחת מידע/תואר במדעי המחשב/קורסים ממוקדים לאבטחת מידע וסייבר.

איפה עובדים?

מומחי אבטחת המידע לרוב מתמחים בתחום ובטכנולוגיות מסוימות בתוך עולם אבטחת המידע. הם עובדים בארגונים או בחברות ייעוץ חיצוניות המספקות שירותי אבטחת מידע לחברות.

כמה מרוויחים?

נתוני השכר המוצגים במדריך הינם כלליים ויש לקחת בחשבון את הבדלי השכר בין רמות השכלה שונות (למשל האם יש תואר אקדמי במדעי המחשב או לא.) וכן שרמות השכר הגבוהות הינם לאנשי בעלי ניסיון משמעותי בתחום.

שכר התחלתי - 12,000 - 36,000 ש"ח

 IT – Information Technology

אז מה זה  IT – Information Technology?

מחשבים וטכנולוגיית מידע (IT – Information Technology) נוגעים כמעט בכל היבט של חברה מודרנית. כמעט בכל חברה מודרנית, יש שירותי חוץ או פנים של IT המציעים שירותי מתן פתרונות מחשוב, ניהול שרתים, פתרון תקלות, מתן שירותי תמיכה, הקמת תשתיות, שירותי גיבוי בענן, מתן שירות מחשוב מתקדמים, המתאימים לאופי הארגון וצרכיו ועוד.

סוגי תפקידים במחשבים וטכנולוגיית מידע

מנהלי רשת

מנהלי רשת/ענן מהווים פונקציה חיונית ומשמעותית בארגון כשהמצופה מהם להציג ידע עדכני בכל הנוגע להתקנת המערכות השונות וכן לתחזוקתם השוטפת כולל תיקון ושדרוג בהתאם לצורך וניטורן במטרה לשפר ביצועים. התפקיד כולל בין היתר, ניטור תעבורת שרת, שמירת חשבונות משתמשים והרשאות גישה למערכות, עדכוני רשת, יישומים של תוכנות אבטחה, ביצוע גיבויים ובדיקות.

מצד אחד, מדובר בעבודה תפעולית ומצד שני, בארגונים סומכים על מנהלי רשת שיכירו את ההתפתחות הטכנולוגיות, יחקרו שדרוגים של חומרה ותוכנה ויסייעו גם בתכנון פרויקטים שונים.
SOC – Security Operating Center אנליסט סייבר       

לאנליסט סייבר יש מגוון רחב של כלים, שיטות עבודה ודרכים לנטר ולזהות התקפות סייבר והם משתמשים בכל הכלים העומדים לרשותם על מנת למנוע את הצלחת התקפות על התוכנה ולמנוע פרצות אבטחה מבעוד מועד.

תפקידו של אנליסט SOC מגוון מאד ודינמי, ומתפתח עם הקצב הגבוה של השינויים בתעשיית הסייבר, אנליסט הסייבר יכול לעסוק בנושאים כגון:

  • זיהוי דפוסי ניסיונות פריצה של האקרים
  • סקירת לוגים ושימוש בכלים מתקדמים נוספים
  • ניטור וניתוח פעילות שרתים
  • בדיקות מיילים חשודים, שיטות עבודה עם סיסמאות בארגון
  • ניהול תוכנות Anti Virus בחברה
  • שימוש ב SIEM לזהות נקודות תורפה, פריצות האקרים, תגובות ועוד
תמיכה טכנית Tech support/TIER

איש התמיכה הטכנית לרוב יעסוק בפתרון בעיות ספציפיות בהן נתקלים המשתמשים במוצר או בטכנולוגיה (תוכנה שהלקוח רכש), כחלק מהשירות של החברה. חברות גדולות מעסיקות לרוב אנשי תמיכה טכנית טלפוניים או בצ'אט אינטרנטי שמסייעים בפתרון בעיות בו במקום. יחד עם זאת, קיימות דרכים נוספות של תמיכה טכנית כגון: ניהול פורום בו משתמשים נעזרים אחד בשני בפתרון בעיות ואיש תמיכה טכנית אחראי על הפורום, או תמיכה טכנית שדורשת הגעה פיזית לבית הלקוח במקרים מסוימים ועבור מוצרים ספציפיים. על כן נהוג לחלק לרמות את שלבי התמיכה הטכנית (tier 1, tier 2 וכו').

איך מגיעים לתחום?

קורסים ממוקדים בתחום במכללות טכנולוגיות מספיקים להיכנס לתחום.

למי זה מתאים?

אוריינטציה טכנולוגית, יסודיות, שימת לב לפרטים, יכולת ראייה עתידית והסקת מסקנות.

איפה  עובדים?

החל מעסקים קטנים לחברות ענק בינ"ל

איך נראה יום עבודה קלאסי?

מגוון מאוד, בין היתר התאמת מערכות מחשוב לצרכי הארגון, בדיקת שרתים, התקנת תוכנות אנטי וירוס וגיבוי, תפעול מערכות שונות הדרושות לקיום הארגון וכלים טכנולוגיים שונים. הענקת תמיכה טכנית כחלק מהשירות שמעניקה החברה, כך שעל איש התמיכה הטכנית להכיר את כל סוגי התקלות ולספק פתרונות מהירים שיאפשרו לעסקים לחזור במהירות לשגרה

כמה מרוויחים?

נתוני השכר המוצגים במדריך הינם כלליים ויש לקחת בחשבון את הבדלי השכר בין רמות השכלה שונות (למשל האם יש תואר אקדמי במדעי המחשב או לא.) וכן שרמות השכר הגבוהות הינם לאנשי בעלי ניסיון משמעותי בתחום.

תפקידי תמיכה יתחילו מ-6000 ש"ח-16,000 ש"ח

מנהלי רשת ואנליסטים החל מ – 12-14 אלף ש"ח לג'וניור, 18-25 אלף ש"ח לאחר 3-5 שנות ניסיון ומנהלים יכולים להגיע לשכר של 30 אלף ש"ח ואפילו יותר.

הנה סרטון שיסביר בהומור על התפקידים השונים.

DATA-מאגר הנתונים

חברות ההייטק רצות אחרי בסיסי מאגרי מידע ונתונים ולתחום הדאטה נדרשים אנשים בעלי חשיבה לוגית ואנליטיקה, שאפתנים, יכולת ניתוח נתונים ובעלי יכולות גבוהות, כמו גם סדר יסודיות וראייה מערכתית טובה.           

התפקידים בתחומי הדאטה מחולקים ל:

  • תפקידים אפליקטיביים - עבודה המתבצעת אל מול בסיסי הנתונים. 
  • תפקידים תשתיתיים– עבודה המתבצעת אל מול אנשי ה –IT גיבויים ואבטחת מאגר המידע.
  • תפקידי ניתוח נתונים ואנליזה - Data Analysis.
בתחום זה השכר גבוה מאוד ביחס לתפקידים אחרים בעולם ההייטק. בסיום ההכשרה ניתן להשתלב בתפקידים רבים בתחומי הדאטה כגון Data Analyst ,Data Scientist ,Business Intelligence ,Big Data BI Specialist ועוד.

תפקידים בתחום

מדעני (חוקרי) נתונים -Data Science

Data Scientist מתמקד בהפקת תובנות מנתונים. איש הדאטה מקבל מאגר נתונים כלשהו (Database או קובץ נתונים גדול), ותפקידו הוא לחקור, לסדר ולנתח את אותו מידע באמצעות כלים שונים שהוא בונה, על מנת לחלץ מידע על נושא מסוים או לקבל "תפיסה כללית" על נושא כללי יותר. אנשים אלו אחראים על פיתוח מודלים שונים, גזירת משמעויות מנתונים לטובת הצרכים העסקיים של הארגון כגון המלצות ותחזיות שונות. בתחום זה נדרש ידע תיאורטי בלוגיקות של מחקר, במתמטיקה, סטטיסטיקה, למידת מכונה ואף מעט ידע בתכנות - כתיבת שפות כמו PYTHON או R. שימו לב, יש שונות מסוימת בין תפקידים בתחום ולרוב מדעני נתונים הם בוגרי תארים אקדמיים. 

Data Analyst-אנליסט נתונים

תפקידו של ה"דאטה אנליסט" הוא להבין מה מסתתר מאחורי הנתונים ברמת המיקרו, על אילו מגמות הם עשויים להצביע, האם ניתן לחזות את הביצועים בעתיד על ידי הסקת מסקנות מהעבר וכיצד הארגון יוכל לבצע שימוש מושכל בבסיס הידע המוצג לו. האנליסט מניח הנחה ראשונית וקובע איזו תוצאה של הבדיקה שיערוך על הדאטה תהיה חיובית ותוכיח את ההנחה שלו לעומת איזו תוצאה תחשב כהפרכת ההנחה.  לדוגמה - אנליסט יבדוק האם ומדוע קבוצת קונים מסוימת מעדיפה מוצר אחד על פני מוצר אחר. הוא יניח שהסיבה תלויה בפרמטר או במספר פרמטרים מסוימים ואז יבדוק למשל מי היה האיש ששיווק את המוצר, באיזה חומר פרסום השתמשו, איך המוצר היה מוצג במדפים ומתי הביקוש למוצר היה הגבוה ביותר. מכאן ניתן יהיה להוכיח או להפריך את ההנחה הראשונית ולהתקדם להנחה הבאה וכן הלאה כך הוא למעשה הופך את המידע לידע רב ערך, המאפשר לארגון להיערך מהיבט זמן האספקה והצעה של מוצרים משלימים. 

ההבדל העיקרי בין תפקידי הדאטה סאיינס לדאטה אנליסט הוא שאנשי דאטה סיינס  הם מדעני נתונים ומשמשים כחוקרי הדטה ובין היתר מנסים לבנות (באמצעות תחום של למידת מכונה - משין לרנינג Machine Learning, דיפ לרנינג Deep Learning, בינה מלאכותית Artificial intelligence ואלגוריתמים) "מודלים" מהנתונים שיוכלו לנבא התנהגות עתידית שקשורה לנתונים או לסביבתם בעוד שאנאליסט נתונים מומחיותו היא להסיק מסקנות באמצעות ניתוח הנתונים ולהסביר מנקודת מבטו מה למעשה גרם לתוצאה אחת שקרתה על פני תוצאה אחרת שהייתה צפויה לקרות.

למי זה מתאים?

תכונות נדרשות בתחום זה כוללות יכולת אנליטית לניתוח נתונים, חשיבה שיטתית אך יצירתית, יכולת העמקה וראייה מערכתית.  בנוסף,  נדרשות יכולות בינאישיות טובות, ויכולת מילולית בכתיבה ובדיבור. 

איך נראה יום עבודה קלאסי?

יום עבודה מתחלק בין עבודה מול מחשב לעבודה עם אנשים. עבודה מול מחשב מתמקדת באיסוף  ולמידת מאגרי מידע, ניתוח עומק של נתונים והכנתם לבניית מודלים ותיקוף שלהם. עבודה מול הצוות מתמקדת בלמידת הצורך והדאטה שיתן מענה, הצגת התוצאות והמגמות ולבסוף הטמעת המודלים מול צוותי פיתוח.

איך מגיעים לתחום?

אין תואר מובנה ממש לתחום זה אך תואר ראשון במדעי המחשב עם התמחות בלמידת מכונה, תואר המשלב התמחות במערכות מידע ותואר בתחומי מדעים ואלגוריתמים או מתמטיקה  הן דרכים טובות להגיע לתחום. ניתן גם למצוא באינטרנט קורסים ללימוד עצמי המיועדים לתחום.

איפה עובדים?

חברות הייטק, טכנולוגיה ושאר הסקטורים בהם נעש מעקב אחרי נתונים, בניית מסדי נתונים גדולים וניתוח נתונים כדוגמת - בתי השקעות, עולם הבריאות, ומגוון פלטפורמות לשיווק.

כמה מרוויחים?

נתוני השכר המוצגים במדריך הינם כלליים ויש לקחת בחשבון את הבדלי השכר בין רמות השכלה שונות (למשל האם יש תואר אקדמי במדעי המחשב או לא.) וכן שרמות השכר הגבוהות הינם לאנשי בעלי ניסיון משמעותי בתחום.

השכר נע בין 14,000-21,000 בתפקידים התחלתיים.

מקצועות שאינם טכנולוגיים בהייטק

כולם יכולים להשתלב בהייטק אם הם רק רוצים, מאחר ובתעשיית ההייטק במאה ה-21, קיימים מגוון רחב של תפקידים שאינם דורשים בהכרח ידע טכנולוגי מעמיק או צורך ביכולות וכישורים ריאלים ואנליטיים הנדרשים עבור פיתוח, כתיבת קוד ותחומים דומים. 

התפקידים הבאים מהווים דוגמא לתפקידים כאלו אבל גם כאן הוספנו לכם סרטון נוסף לצפייה.

משאבי אנוש (Human Resources)

עובדי משאבי האנוש, או בקיצור – HR, דואגים לגיוס, ניהול, ארגון ורווחת העובדים בארגון. המשימות העיקריות בתפקיד זה מחולקות לשתיים: 

  1. גיוס ואבחון עובדים, כולל ראיונות עומק, וסגירת חוזים מקצה לקצה 
  2. ניהול כוח האדם בחברה 

בחברות גדולות המשימות מתחלקות בין שני צוותים או יותר, ובחברות קטנות יותר כל המשימות מרוכזות אצל אדם או צוות אחד בלבד. 

תחומים

גיוס

מטרתו העיקרית של צוות הגיוס שנמצא במחלקת משאבי האנוש הוא לקבל קורות חיים של מועמדים, לבחון אותם באופן ביקורתי, וללקט את בעלי הפוטנציאל הגבוה ביותר עבור משרות הנמצאות בשלבי גיוס. תפקיד המגייס מורכב מאוד, משום שההתאמה למשרה תלויה בנוסף לנתונים "קשיחים" של השכלה וניסיון, גם בתכונות אישיותיות כגון הסתגלות ולמידה מהירה, מוטיבציה של מועמד ומציפיות שלו. לכן, תפקיד המגייס כולל ראיונות טלפוניים וכן ראיונות עומק.

ניהול כוח האדם בחברה

מטרתו של צוות זה היא ביצוע פעילויות רווחה ודאגה לפרט, פיתוח תרבות ארגונית, ליווי וייעוץ למנהלים וניהול פעילויות הדרכה. בנוסף, הצוות אחראי על שיחות סיכום שנתיות עם עובדים והוא החולייה המקשרת בין העובד למנהל. למחלקת משאבי האנוש יש תפקיד מרכזי בהצלחת שילובו של עובד בתפקיד חדש וכן במקרה הצורך גם בעת עזיבתו את החברה. באחריות הצוות לארגון אירועי גיבוש בחברה ואירועים עסקיים נוספים.

למי זה מתאים?

אנשים בעלי מיומנויות רכות כדוגמה אנושיות, הקשבה, הכלה ותכונות כמו מערכתיות ותקשורתיות. כמו כן, יש צורך ביכולת ירידה לפרטים, דיוק והגדלת ראש. לחלק מהתפקידים בחברות השונות נדרשת יכולת שכנוע.

איך נראה יום עבודה קלאסי?

יום עבודה עשוי להשתנות מחברה לחברה, לרוב אנשים בתפקיד ה-HR אחראיים לחלקים תפעוליים של החברה כמו ניהול העובדים והעניינים הטכניים בהעסקת עובדים בחברה. בסופו של יום, תפקיד משאבי האנוש היא לתמוך בעובדים של החברה, בהווה ובעתיד, על כל ההיבטים והצרכים בנושא. 

להלן התפקידים היומיומיים העיקריים: 

  • גיוס וקליטת עובדים חדשים - HR צריכים להבין את צרכי הארגון (מבחינת ההון האנושי שלה) ולדאוג למצוא לגייס את האנשים הנכונים על מנת לאייש את התפקידים הדרושים בחברה.
  • עניינים משרדיים - משכורות, תנאי העסקה, מזכירות, ימי כיף ועד לדאוג שתמיד יהיה חלב. ה-HR דואגים שכל הצרכים התפעוליים של החברה התקיימו על מנת שהחברה תוכל להתרכז בדברים החשובים.
  • טיפול בענייני עובדים - מחלקת ה-HR אחראית גם לטפל בדברים שאף אחד לא רוצה להתעסק בהם אבל מישהו חייב. דברים כמו הודעה על פיטור עובדים, טיפול בבעיות משמעת או יחסים בין עובדים ועד לדברים רגישים כמו הטרדות ומחלוקות כאלה או אחרים בארגון. על כל אלה, ה-HR אחראי לדאוג ולטפל בצורה הטובה ביותר על מנת לדאוג להמשך פעילות תקין של החברה

איך מגיעים לתחום?

ניתן ללמוד באוניברסיטאות ובמכללות השונות תואר בניהול משאבי אנוש. בנוסף, פעמים רבות גם בעלי תואר ראשון בפסיכולוגיה וסוציולוגיה עשויים להיקלט לתפקידים אלה.

איפה עובדים?

מחלקות HR מצויות בכל חברה גדולה - חברות הייטק, חברות ביטחוניות, מפעלים שונים, שירותי בריאות ועוד. ניתן גם לעבוד בחברת כוח אדם שפועלת לאיוש של תפקיד ספציפי בחברה. כלומר, חברה חיצונית שאין לה מחלקה HR יכולה לשכור את שירותיה של אותה חברת כוח אדם והיא זו בפועל תבצע את כל תהליך גיוס עובדים וחתימת חוזה מתחילתו ועד סופו. 

כמה מרוויחים?

נתוני השכר המוצגים במדריך הינם כלליים ויש לקחת בחשבון את הבדלי השכר בין רמות השכלה שונות (למשל האם יש תואר אקדמי במדעי המחשב או לא.) וכן שרמות השכר הגבוהות הינם לאנשי בעלי ניסיון משמעותי בתחום.

בין 12,000 ל-15,000 ש"ח, בתפקיד התחלתי, עד טווח של 18,000 - 25,000 ש"ח כמנהלים בכירים.

מידע נוסף: 

פיתוח למידה והדרכה (בשילוב דיגיטל) - Managing learning programs

תפקיד ניהול תוכניות למידה עוסק בפיתוח ומתן הכשרות לעובדים, שימור ושיפור ביצועי העובדים בחברה ולמידה במסגרת פרויקטים ארגוניים.
בתפקיד זה תעסקו ביצירה, ניהול בקרה של תהליכי למידה ואירועי הדרכה המצמיחים את הארגון והאנשים בו. כיום יש שימוש נרחב בטכנולוגיה לצרכי הדרכה, למידה ומידע בכל מגזרי המשק (לעובדים, משתמשים, לקוחות, צרכנים, תלמידים). 

בתחום זה עוסקים בנושאים כדוגמת: כיצד אנשים לומדים וכיצד הם משתמשים במידע; דרכים ושיטות להוראה, הדרכה, ייצוג וניהול ידע; הפוטנציאל הטכנולוגי והכלים הקיימים וכיצד להשתמש בהם כדי לנתח צרכים, להתאים, לתכנן, לפתח וליישם פתרונות בתחומי תוכן שונים.

למי זה מתאים?

בעלי חשיבה חדשנית עם אוריינטציה טכנולוגית שסקרנים ללמוד ולפתח ידע, אוהבים לחשוב יצירתית ובעלי יכולת כתיבה ורטוריקה גבוהה. כמו כן, נדרשות יכולות ארגון ויסודיות. בנוסף, בתחום זה יש צורך ברכישת מיומנויות טכנולוגיות ברמה בסיסית (תכנות, גרפיקה, אנימציה, וידאו, מולטימדיה אינטראקטיבית).

איך נראה יום עבודה קלאסי?

  • בניית תוכניות למידה ועבודה לארגונים, בניית סדנאות. 
  • הדרכה – חפיפת עובדים חדשים והטמעת מידע חדש בקרב העובדים.
  • תכנון, פיתוח והוצאה לפועל של תוצרי למידה מתוקשבים/דיגיטליים בארגונים

איך מגיעים לתחום?

  • תפקידי הדרכה בצה"ל הכוללים הכשרה והסמכה
  • קורסי פיתוח הדרכה
  • תואר רלוונטי בטכנולוגיות למידה

איפה עובדים?

לרוב העבודה היא בתור שכיר בארגון בינוני/גדול, אם כי ניתן גם לעבוד בצורה עצמאית. אנשי פיתוח למידה משתלבים בחברות הייטק, חברות ממשלתיות ולקוחות פרטיים.

כמה מרוויחים?

שכר ממוצע: 15,000 ₪ נתוני השכר המוצגים במדריך הינם כלליים ויש לקחת בחשבון את הבדלי השכר בין רמות השכלה שונות (למשל האם יש תואר אקדמי במדעי המחשב או לא.) וכן שרמות השכר הגבוהות הינם לאנשי בעלי ניסיון משמעותי בתחום.

למידע נוסף:

MARKETING-  שיווק ומכירות

בתעשיית ההייטק, להבדיל מהתעשייה המסורתית, תפקידי השיווק והמכירות שונים. מדוע? בגלל מורכבות המוצרים. כדי לנהל שיווק ומכירות של מוצרים טכנולוגיים נדרש ידע טכנולוגי עמוק, דהיינו תואר בהנדסה/מדעי המחשב או הכשרה מקבילה - זאת לעומת מרבית התעשיות המסורתיות, שם מנהל שיווק/המכירות נדרש לידע/השכלה בעולמות העסקיים בלבד. יש צורך בהבנה לעומק של המוצר, תפירת "חליפה אישית" עבור הלקוח ולמידת השוק והמתחרים.

תחומים

ניהול קהילה

תפקידו של מנהל הקהילה הוא להוות גשר בין המותג לקהילה שהוא מנהל. הדבר כולל יצירה וניהול של תכנים ואירועים, מעקב ברשתות החברתיות, ניתוח מדיה חברתית, תכנית פעולה לשיווק דיגיטלי, חיבור אותנטי עם הקהילה ובניית מערכת יחסים עם החברים בה. מנהל הקהילה פועל להגדיל חשיפה לקהילה, להכיר את החברים בה ולשמור איתם על קשר רציף.

PPC-ניהול קמפיינים

מנהלי קמפיינים באופן ממומן ופרסום מוצרי החברה וקידומם ברשתות ובפלטפורמות השונות באינטרנט לדוג'- FACEBOOK, TABOOLA, INSTEGRAM.

PPC הוא למעשה Pay Per Click ומתכוון למודל המסורתי שבו קידום באינטרנט עבד. היום מודל התשלום אינו מכוון רק לתשלום עבור כל קליק על קישור אלא גם תשלום על חשיפות, המרות, צפיות ועוד. עבודתם של מנהלי הקמפיינים כוללת למידת התחום המשתנה באופן שוטף, הבנת כללי הפרסום בפלטפורמות השונות, התאמת הקמפיינים לקהלי היעד הנכונים, ניתוח הנתונים ואופטימיזציה וכמובן ניהול תקציבים. זהו תפקיד כניסה להייטק שיכול לפתוח את הדלת גם לתפקידים נוספים בשיווק כמו ניהול שיווק וניהול דיגיטל.

מיתוג מעסיק

תהליך אסטרטגי למיתוג מעסיק נועד להשפיע באופן חיובי על הדרך שבה נתפס הארגון ע"י עובדיו ובתוך כך להפוך את התפקיד לאטרקטיבי ונחשק עבור עובדים פוטנציאליים. לתפקיד זה אלמנט שיווקי עיקרי, אך יש בו גם עבודה עם נתונים וחקר שוק למעסיק. מטרת התפקיד היא לבחון מיהם המועמדים הרלוונטיים בשוק וכיצד ניתן למשוך אותם לחברה. 

מנהל חדשנות

מנהל חדשנות אחראי להבין את צרכי הארגון והשוק ולמצוא פתרונות אפשריים לאתגרים ופיתוח מוצרים חדשים. דרכי פעולה אפשריות בתפקיד, קידום סדנאות ופעילויות כדוגמת "האקתונים" - קבוצות חשיבה ופיתוח במטרה ליצור המצאות פורצות דרך לאחר שהתגבשו רעיונות שונים, מנהל החדשנות צריך לאתר ולגייס אנשי מקצוע מתאימים שיכולים להפוך את המודלים למוצרים ולהטמיע אותם בחברה.

למי זה מתאים?

אנשים עם יכולות ניתוח שוק, ארגון, יסודיות לצד ראיית מאקרו. יכולות הנעה ורתימה גבוהות,

בעלי יכולת פרזנטציה גבוהה עם אוריינטציה שיווקית.

איך נראה יום עבודה קלאסי?

העלאת קמפיינים במדיות השונות, בקרה עליהם, ניתוח הנתונים המתקבלים, הסקת מסקנות וביצוע שינויים בהתאם לצורך. השתתפות בישיבות צוות, העלאת רעיונות חדשים, יצירת ערך ובידול לארגון באופן מתמיד.

מה צריך ללמוד?

מנהל עסקים/תואר ראשון ביזמות וחדשנות/תואר שני ביזמות וחדשנות

איך מגיעים לתחום?

מתוך תפקידי שיווק קיימים, חברות פרסום, מכירות מעולם הקמעונאות ועוד

איפה עובדים?

מסטארטאפים קטנים עד חברות הייטק בינ"ל

כמה מרוויחים?

נתוני השכר המוצגים במדריך הינם כלליים ויש לקחת בחשבון את הבדלי השכר בין רמות השכלה שונות (למשל האם יש תואר אקדמי במדעי המחשב או לא.) וכן שרמות השכר הגבוהות הינם לאנשי בעלי ניסיון משמעותי בתחום.

טווח רחב הנע בין 10,000 ש"ח בתפקידים התחלתיים עד 35,000 ש"ח בתפקידים בכירים.

למידע נוסף:

מוצר PRODUCT 

ניהול מוצר הוא תפקיד שניתן להגיע אליו מכמה מסלולים ואין עבורו מסלול אקדמי או מקצועי קלאסי -אחיד ומובנה. ישנם מנהלי מוצר שמגיעים לאחר תפקידים טכנולוגיים וממחלקת הפיתוח וחלקם לומדים את השפה הטכנולוגית. המשמעות היא שמדובר בתפקיד שאפשר להגיע אליו מרקעים תעסוקתיים שונים ולכן מהווה הזדמנות לעבודה בהייטק גם עבור אנשים שאינם בהכרח 'טכנולוגים. 

תחומים

ניהול מוצר

ניהול מוצר הוא אחד התפקידים המבוקשים והמאתגרים כיום. תפקידו של מנהל המוצר (Product Manager) הוא לדאוג לכל האופרציה של פיתוח  המוצר הן בצד הלוגיסטי (ולא בצד שמפתח הלכה למעשה) והן בצד של הפיתוח. המנהל אחראי על כל שלבי החיים של המוצר - החל מהאיפיון, היישום ובניית התקציב המתוכנן של המוצר, דרך השיווק, המכירות והתמיכה בו, וכלה בגרסאות חדשות והוצאת המוצר מהשוק, כשהוא חדל להתקיים או מוחלף במוצר חדש.

ניהול פרויקטים

אופי העבודה בתעשיית ההייטק מעלה את הצורך בשיפור תהליך ניהול הפרויקטים, על מנת ליצור יתרון תחרותי. מנהל הפרויקט נדרש לבצע את תהליך ניהול הפרויקט ע"י מתודולוגיה אחידה וכלים מתאימים. לשם כך הוא חייב לשלוט בתהליכי ניהול הפרויקטים, בסביבה מרובת פרויקטים ולענות על צרכי הלקוח והדרישות העסקיות כדי להצליח בפרויקט. 

מנהל הפרויקט נהנה ממיצוב מרכזי בארגון, בהיותו נקודת ממשק מרכזית לקידומן של פעילויות עסקיות חשובות. הוא משמש צומת מרכזי של מידע, יֶדע ותובנות, ונוכחותו חיונית לשם קבלת החלטות מול הנהלת הארגון ולכל פרויקט שהסתיים בהצלחה נלווית גם תחושת סיפוק אדירה.

לרוב מנהל פרויקט מהווה את הזרוע הביצועית של החלק שהוא אחראי עליו במוצר והוא מתפקד כאיש שאחראי על אותו חלק תחת מנהל המוצר.
למי זה מתאים?

אנשים עם כישורים טכניים, יכולת הובלה מוכחת, יכולת ניהול משא ומתן, תקשורת בין אישית גבוהה ויכולת אסרטיבית. כמו-כן חובה אנגלית שוטפת ברוב המקרים וידע כללי בנושאי כלכלה או אסטרטגיות עסקיות וטכנולוגיות. במקרים מסוימים אלו אנשים שצומחים בתוך החברה ומגיעים מהתחום הטכנולוגי כמו מפתחים ותיקים וכו'.

איך נראה יום עבודה קלאסי?

פיתוח הפרויקט/המוצר, תקשורת מול המעורבים במחלקות השונות, ניהול הסיכונים, ניהול תקציב, ניהול קונפליקטים. מעקב אחרי מכירות וביצועים.

מה צריך ללמוד?

לרוב דרישות הסף למשרות כאלה הן ניסיון משמעותי מאד בניהול או במוצר דומה או לכל הפחות תואר ראשון בהצטיינות. מוצעים גם קורסי Product Manager במכללות שונות ולעתים מוצע גם תואר ראשון בנושא.

איך מגיעים לתחום?

צמיחה מתוך הארגון בתפקידים שונים, או תפקידי ניהול/יזמות בחברות שונות. הנה גם סרטון של מנהל מוצר בחברת הייטק משתף בנושא:

איפה עובדים?

מסטארטאפים קטנים עד חברות הייטק בינ"ל

כמה מרוויחים?

נתוני השכר המוצגים במדריך הינם כלליים ויש לקחת בחשבון את הבדלי השכר בין רמות השכלה שונות (למשל האם יש תואר אקדמי במדעי המחשב או לא.) וכן שרמות השכר הגבוהות הינם לאנשי בעלי ניסיון משמעותי בתחום.

טווח רחב הנע בין 10,000 ש"ח בתפקידים התחלתיים עד 35,000 ש"ח בתפקידים בכירים ואף יותר מכך כשמדובר בניהול מוצר ברמה גבוהה.

עיצוב חווית משתמש UX/UI

תחומים

UX - אפיון חווית משתמש

מטרת האפיון היא לבנות מוצר שעונה על צרכים וציפיות של משתמשים בצורה מדויקת, בניסיון למקסם את התחושות החיוביות שיש לאדם לאורך כל תהליך השהייה בפלטפורמה (חיפוש מוצר, רכישה, הרשמה וכו'). איך עושים את זה? באמצעות איסוף מידע, מחקר וניתוח נתונים כדוגמת כמות הקלקות על כפתור זה או אחר, מילות חיפוש באתר, זמן שהייה באתר ועוד.  

הצרכנים רוצים להרגיש שהאפליקציה (או האתר) מבינה אותם ומדברת בשפה שלהם ותהליך השהייה בה נוח, פשוט ומהנה. תפקיד זה אחראי על הנגשת המידע וקביעת מבנה האפליקציה באופן האינטואיטיבי והבהיר ביותר למשתמש. 
UI - עיצוב ממשק משתמש

החלק הפרקטי-עיצובי של האתר/האפליקציה הכולל שימוש בצבעוניות נכונה, אסתטיקה, פונטים ואנימציות. בתפקיד זה משתמשים בתוכנות עיצוביות כגון: פוטושופ, אילוסטרייטור ועוד.

למי זה מתאים?

אנשים יצירתיים, בעלי חוש עיצובי עם אוריינטציה טכנולוגית גבוהה

איך נראה יום עבודה קלאסי?

שימוש בתוכנות עיצוביות שונות, עבודות עיצוב ומחקר אפיון.

ישיבות צוות עם מתכנתים ומנהלי המוצר.

איך מגיעים לזה?

כיום מצויים בשוק קורסים ייעודיים ללימוד התחום בתוך מספר חודשים. כמו כן, קיימות מגוון אופציות אקדמיות - תואר בעיצוב גרפי, תואר שני באינטראקציית אדם מחשב, תואר שני בהנדסת גורמי אנוש.

יש צורך בהצגת פורטפוליו (תיק עבודות עיצוב).

איפה עובדים?

משרה של מעצבי חווית משתמש UX/UI בתוך חברות הייטק או לחילופין עצמאיים נותני שירות בסטאראפים, במשרדי פרסום ובתאגידים גדולים.

הנה סרטון שמרחיב בנושא:

כמה מרוויחים?

נתוני השכר המוצגים במדריך הינם כלליים ויש לקחת בחשבון את הבדלי השכר בין רמות השכלה שונות (למשל האם יש תואר אקדמי במדעי המחשב או לא.) וכן שרמות השכר הגבוהות הינם לאנשי בעלי ניסיון משמעותי בתחום.

10,000 ש"ח בתחילת הדרך, כאשר השכר עולה עם הזמן והניסיון.

למידע נוסף: