X

תוכן עניינים

פרק
2

צעד ראשון: מיון והתאמה

האם עולם ההייטק בכלל מתאים לך, איזה תפקיד יגשים את החלומות והיכולות שלך?
הדס צרפתי-מיארה
מנהלת פיתוח ידע והדרכה במיזם הלאומי לשילוב חרדים בהייטק
מהו הכיוון התעסוקתי שהכי מתאים לך ואיך תוכל לממש אותו?

אבחון וייעוץ תעסוקתי להייטק מותאם לחברה החרדית

תהליך אבחון מתבצע באמצעות יום מבחנים "פסיכוטכניים ואישיותיים"  שלאחריהם מגיע שלב ייעוץ הכולל בין פגישה אחת למספר פגישות עם "פסיכולוג תעסוקתי".  מטרת התהליך ללמוד ולהתכנס יחד איתך כדי לענות על השאלה הגדולה - מהו הכיוון התעסוקתי שהכי מתאים לך ואיך תוכל לממש אותו.

המענה לשאלה זו עוסק בין היתר בבירור נקודות חשובות למשל - מהן היכולות האישיות שלך, מהן הנטיות האישיות שלך וכדו'. באמצעות ניתוח תשובות מהמבחנים ולאחר שיחה מעמיקה עם הפסיכולוג התעסוקתי ניתן יהיה להשתמש במידע הייעוץ והאבחון כדי לקבל החלטה מושכלת - איך והאם בכלל כדאי לך להשתלב בתעשיית ההייטק. למשל, הפסיכולוג יכיר מקרוב את האתגרים הייחודיים שלך הנובעים מהנטייה האישיותית שלך לצד היכולות האישיות ובמידת הצורך גם את האתגרים שלך הנוגעים להיותך חרדי/ת. הפסיכולוג יבנה את האבחון באופן שינגיש לך את המידע הרלוונטי עבורך אודות הכישורים והאתגרים שלך מול ההזדמנויות להשתלב בתעשייה. ניתן לקבל שירותי אבחון באמצעות מרכזי הכוון ברחבי הארץ בלינק כאן

חשוב לציין, למוטיבציה אישית יש תפקיד מהותי בהשתלבות בהייטק, יש לקחת זאת בחשבון, גם אם האבחון לא היה חד משמעי בממצאי ההתאמה להייטק.        

חקר עצמי וחקר שוק

מושגים אלו מתייחסים לשלב מרכזי בתהליך קבלת ההחלטות שלך וכוללים שני חלקים:

  1. ההתבוננות פנימה - ההבנה מי אני ומה הזהות התעסוקתית שלי. ההתבוננות פנימה נעשית בעיקר בשיחות עם איש המקצוע והאבחונים השונים. 
  2. התבוננות החוצה והבנה של הסביבה והמקצוע המתאים לי כלומר לוודא שיש התאמה בין איך שאני רואה את עצמי לבין תפקידים בתחום - "תיאום ציפיות" אם תרצו. ככל שה"פנים" ו"החוץ" יהיו בהלימה טובה יותר, כך יגדל הסיכוי שנבצע בחירה נכונה יותר ונצמח בקריירה לאורך זמן.

כיצד מתבוננים החוצה, איך באמת אפשר להכיר את העולם בחוץ, כדי לבדוק מה מעניין ומה לא מעניין אותי? הנה כמה דרכים שכולםן חשובות:

  • התנסות מעשית של תחום הלימודים והמקצוע אותו אתה מעוניין ללמוד. למשל בקורסי טעימות להייטק/קורסים ושיעורים הקיימים ברשת.
  • שיחה עם עובדים בתעשייה שיכולים לספר לכם על העבודה שלהם ביום- יום ואילו כישורים ומיומנויות נדרש בתחום
  • צפייה ביום עבודה שגרתי בסביבת עבודה אמיתית. - איך נראה שגרת יום עבודה ובמה הם מתעסקים.
  • למידה: האזנה לפודקאסטים, קריאת חומרים ברשת וצפייה בסרטונים, שמתארים את התחום באופן בהיר. 

תכנון כלכלי וניהול זמנים

גם לאחר שחקרת ובדקת היטב והגעת למסקנה מסוימת על כיוון שמתאים לך ביותר עליך לתכנן את תקופת הלימודים הייטב הן מבחינה כלכלית והן מבחינה של פניות והתכוננות על מנת שתוכל להפיק את המירב מהלימודים ולשפר את הסיכויים שלך להשתלב היטב בעבודה בתחום.

תכנון כלכלי

לוודא שתהיה לך פניות כלכלית וודאית (גם אם אתה אמור לקבל מלגה או מלגת קיום זה עדיין לא וודאי. עליך לוודא שיש לך בהישג יד אופציה אחרת נוספת במידה ויהיו עיכובים בהעברת המלגות או באישורן - מניסיון, היו מקרים רבים של עיכובים כאלה שגרמו לנשירה מהלימודים ומפח נפש!) כמו כן למרות התכנונים המוקדמים לא תמיד ניתן לעבוד בצורה משמעותית בתקופת הלימודים ולשמור על איכות למידה נאותה ולכן רצוי להכין מראש אופציה כלכלית נוספת חוץ מעבודה (הלוואה למשל).

ניהול זמנים

תכנון מוקדם ונכון של הזמנים במסגרת הלמידה הוא דבר חשוב מאוד וודאי למי שחושב לשלב עבודה תוך כדי הלימודים. במסגרת תכנון הזמנים כדאי לחשוב על זמני תרגול קבועים של החומר הנלמד, קביעת זמנים מסוימים קבועים לטיפול בצרכי היום יום (לדוגמה, מתי הולכים לסידורים בבנק או לקניות וכו'), כדאי גם לקבוע נקודות זמן שמהוות בקרת מצב אישית בהן אחת לתקופה תובלו לבדוק את מצב התקדמותכם בלימודים ובמטרות שהצבתם לעצמכם מראש (לפי הסילבוס או תוכניות שלכם). 

כדאי מאד לשתף את תוכנית הלו"ז שייצרתם לעצמכם עם סביבתכם הקרובה על מנת שתייצרו לעצמכם  סביבה שקטה ומותאמת ככל שניתן וללא הפרעות מיותרות.

תכנון מוקדם ואיכותי יתן לכם תחושה שאתם שולטים במצב, יגרום למינימום חיכוכים עם הסביבה הקרובה שלא תמיד מודעת לצרכים שלכם ובעיקר תיתן לכם אפשרות להיערך מראש לעומסים בתקופת הלימודים שתמיד יהיו. 

הנה מספר הפניות לדוגמה שיאפשרו לך היכרות קרובה עם עולם ההייטק:

טעימה והתנסות

שיחה עם עובדים מהתעשייה

כצעד ראשון נסהלחשוב מי האנשים סביבך שיש להם ממשק עם עולםהייטק, שיחה איתםזו יכולה לקדם מאודאת ההיכרות שלך עם העבודה במציאות. המידע של אותם עובדים יגיע מההיכרות היומיומית שלהם. תוכל/ילמשל לשאול: מה החסרונות בעבודה בתחום, או: מה הקשיים שיש לך ביום יום שלא ידעת עליהם קודם לכן, מהלדעתך הכי חשוב לשקול מראש לפני שנכנסים לעולם הזה, איזה ידע אני צריך בשביל להיכנס לעולםהייטק? מה כדאי לי להתחיל ללמוד מראש (אנגלית, למשל)? ועוד. לפי מה שחשוב לך.

צפייה ביום עבודה שגרתי

לעיתים קרובות, האפשרות הזו יכולה להיות נגישה מאוד, באמצעות חברים או קרובי משפחה העוסקים בתכנות או תפקידים אחרים בעולם ההייטק. כדאי לבקש לראות אותם ביום עבודה שגרתי, להיות כמו "זבוב על הקיר" איתם בחדר ולהתבונן מה מסקרן ומתאים לך ומה מרתיע או פשוט לא מעניין. ניתן לפנות למיזם step2tech שמחבר עובדים בחברות למתעניינים בתחום.

למידה מגוונת ברשת

פודקאסטים מובילים על עולם הייטק
בא לכם לשמוע עוד? חפשו באפליקציות פודקאסטים או בגוגל. 
אתרים, סרטונים, וקבוצות שונות ברשת

המיזם הלאומי לשילוב חרדים בהייטק

עולם המקצועות של מכון מכ"ם - קריירה 21 

עבודאטה

קהילת הלומדים בווטספ של Ddos